Pagina's

woensdag 28 december 2011

Noorse kaneelbroodjes



Dit zijn eenvoudige kaneelrollen, gemaakt van gistdeeg. Ik ben al veel recepten voor kaneelrollen tegengekomen, maar toch blijf ik elke keer terugkomen op dit recept.

Het recept is van Nigella Lawson uit het boek "Hoe word ik een goddelijke huisvrouw". Het is heel eenvoudig en hoewel ik elke keer denk dat ik de volgende keer een variatie op de vulling ga uitproberen (zoals appels en kaneel, noten en rozijnen of een combinatie van zongedroogde tomaten en pesto) blijf ik het (inmiddels) vertrouwde recept volgen. Dit is echt 'feelgoodfood', misschien dat ik er daarom niets aan durf te veranderen, bang om de betovering te verbreken....
Als jij (nog) niet betoverd bent en wilt experimenteren met een hartige variant, laat dan de suiker in het deeg weg.

In het deeg heb ik vruchtensuiker uit de reformzaak gebruikt. Vanwege de zoetkracht heb je hier minder van nodig. Bovendien beïnvloedt het de bloedsuikerspiegel nauwelijks. Daarbij vind ik dat het deeg niet te zoet moet zijn; de vulling is al zoet genoeg en dat contrast is erg smakelijk. Voor de vulling heb ik rietsuiker gebruikt, omdat de crunch nog eens extra lekker is ten opzichte van het zachte deeg. Wel heb ik minder suiker gebruikt (circa 120 gr) en de olie heb ik niet afgemeten, maar toegevoegd aan de suiker en de kaneel tot ik een dik papje had. Dit onder het motto: alle kleine beetjes helpen.

Ik maak zelf meestal de helft van dit recept (let op: de baktijd is dan ook korter). Met name warm zijn deze broodjes verrukkelijk. Mensen kunnen dan zelf de broodjes er afscheuren.

Hier is het recept:

Noorse kaneelbroodjes
voor 20 broodjes

Ingrediënten:

Voor het deeg:
600 gr (spelt)bloem (ik heb meestal tegen 700 gr nodig, dus als het deeg te plakkerig blijft: meel toevoegen)
100 gr suiker
1/2 theelepel zeezout
21 gr (ja, echt 3 zakjes) gedroogde gist of 45 gr verse gist
100 gr boter (ik gebruik plantaardige olie)
4 dl (plantaardige) melk
2 eieren

Voor de vulling:
150 gr zachte boter of plantaardige olie
150 gr suiker
1 1/2 theelepel kaneel
beetje (plantaardige) melk om de bovenkant mee te bestrijken


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
  2. Meng de droge ingrediënten: bloem, suiker, zout en gist in een grote kom.
  3. Klop de olie/boter door de melk en de eieren en roer dit mengsel door het bloemmengsel.
  4. Kneed het deeg verder met de hand tot het glad en veerkrachtig is. Vorm het tot een bal, leg die in een met olie ingevette kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ongeveer 25 minuten rijzen.
  5. Neem 1/3 van het deeg en rol of rek het uit om er je bakblik mee te bekleden. Die lap is de bodem van de broodjes wanneer ze gebakken zijn.
  6. Rol de rest van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van om en nabij 25 x 50 cm.
  7. Meng de ingrediënten voor de vulling in een kommetje en smeer de uitgerolde lap in met het boterige kaneelmengsel. Probeer de laag vulling overal even dik te maken.
  8. Rol de lap van de lange kant op tot een enorme worst. Snijd de rol in 2 cm dikke plakken. Als het goed is heb je zo'n 20 ronde plakken. Leg de plakken plat op de deegbodem in het bakblik. Maak je geen zorgen als ze niet precies tegen elkaar aanliggen, want tijdens het bakken rijzen en zwellen ze op.
  9. Kwast ze in met wat sojamelk en laat ze 15 minuten rijzen voor ze de oven ingaan.
  10. Bak ze vervolgens 20 tot 25 minuten in de hete oven. Til de hele plak broodjes met bakpapier en al uit het bakblik en laat ze iets afkoelen op een rooster voordat je ze door de mensen zelf laat verscheuren om ze, nog warm, op te eten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten